reveniți pe blog

Când acoperișul necesită reparație și când necesită înlocuire?

Data postarii: 24.02.2016
0
4 minute

După o anumită perioadă de utilizare, fiecare acoperiș necesită înlocuire sau cel puțin reparații. Starea acoperișului are un impact major asupra siguranței oamenilor și a clădirii, de aceea trebuie eliminate toate defectele. Dacă acoperișul nu îndeplinește normele de siguranță, trebuie înlocuit cu totul. Din 28 iunie 2015 a avut loc o modificare cheie a legii construcțiilor.

Din acest moment, dacă dorim să înlocuim acoperișul sau să facem reparații capitale, nu mai trebuie să ne adresăm unui expert, pentru o evaluare a stării căpriorilor și structurii portante a acoperișului. Pentru înlocuirea structurii acoperișul nu mai este necesară autorizația pentru construcții. Pe de altă parte, prin schimbarea întregii învelitori de acoperiș nu mai trebuie să notificăm acest lucru la primărie. Aceste facilități cu siguranță vor influența creșterea deciziilor de renovare sau de înlocuire a acoperișului.

Evaluarea stării acoperișului

Când observăm că starea acoperișului nostru este îndoielnică, trebuie să efectuăm o inspecție atentă, datorită căreia putem lua decizia dacă acoperișul necesită înlocuire sau doar renovare. Această evaluare este cel mai bine să fie făcută de specialiști, care știu la ce trebuie să fie în mod deosebit atenți. Datorită cunoștințelor de specialitate și experienței, vor evalua etanșeitatea acoperișului, starea căpriorilor, a structurii și a învelitorii acoperișului.

Când renovăm

Renovarea poate fi efectuată în cazul acoperișurilor învelite cu carton asfaltat. În cazul mansardelor neutilitare, dacă există acces la căpriori, atunci îi putem repara fără necesitatea înlocuirii întregului acoperiș. Renovarea se referă de obicei la acoperișurile învelite cu țiglă. În acest caz, adeseori este suficient să înlocuim doar elementele, care s-au deteriorat.

Este necesară înlocuirea învelitorii de acoperiș

Uneori reparația nu este suficientă, pentru a scăpa de problemele cu acoperișul și trebuie înlocuită învelitoarea de acoperiș. Înlocuirea acoperișului este necesară în cazul structurilor învelite cu țiglă metalică sau șindrilă bituminoasă. Demontajul este necesar de asemenea, când avem mansarde utilitare și dorim să avem acces la căpriori pentru a-i repara sau a îndepărta ciupercile. În cazul înlocuirii învelitorii de acoperiș, merită să ne decidem pentru țigla metalică, ușoară, iar astfel nu încărcăm structurile vechi. Investitorii mizează de obicei pe țigla metalică modulară prin prisma avantajului montajului ușor.

Clădiri înscrise în registrul monumentelor

Pentru a face orice intervenție într-o clădire (inclusiv în acoperiș) înscrisă în registrul monumentelor, trebuie să obținem autorizațiile corespunzătoare de la conservatorul local al monumentelor. Mai mult, lucrările de renovare trebuie executate de o persoană care să dețină autorizările speciale. La efectuarea renovării sau modernizării clădirilor cu statut de monument istoric, este obligatoriu să luați în considerare recomandările conservatorului clădirilor.

Scopul acoperișului este să protejeze clădirea și locatarii săi, de aceea să nu bagatelizăm nici măcar deteriorările minore, care pot fi cauza unor mari probleme. Este bine ca în fiecare an, cel puțin după trecerea iernii, să facem o inspecție a acoperișului și să eliminăm în mod curent defectele. Acest lucru ne va permite să îl utilizăm mulți ani de zile și să eliminăm necesitatea înlocuirii întregului acoperiș.
Comentarii