reveniți pe blog

Ce protecții împotriva zăpezii să alegem?

Data postarii: 24.02.2016
0
4 minute

Deși legea romană nu ne obligă să montăm protecții împotriva zăpezii, din grija pentru siguranța clădirii și a locatarilor săi ar trebui să investim în acestea. Zăpada grea și umedă care rămâne pe acoperiș poate crea probleme mari. Este periculoasă pentru oameni, vehicule și clădiri. Producătorii furnizează multe accesorii de acoperișuri utile pe timpul iernii.

Opritoe de zăpadă

Zăpada grea, care rămâne pe acoperiș, poate deteriora chiar și un versant de acoperiș amplasat corect, ce poate necesita reparații costisitoare și complicate. Zăpada care se deplasează pe acoperiș poate deteriora sistemul de jgheaburi, fațada, mașina parcată lângă casă. Merită să ne păzim de astfel de pericole și să montăm stoppere de zăpadă pe acoperiș. Aceste elemente fabricate din tablă protejează iarna de zăpada care se deplasează pe acoperiș. Se montează pe vârful trapezului sau pe unda țiglei metalice. Amplasarea lor se condiționează de proiectul acoperișului. Cel mai adesea se formează două rânduri de stoppere de zăpadă. Unul cu cca. 50cm deasupra jgheabului, următorul cu cca. 40 cm mai sus. Trebuie reținută păstrarea alternanței. În situația apariției unui versant mai lung de 5 m, este bine să montăm un al treilea rând. Suprafața neprotejată nu poate depăși 4 metri.

Unii preferă amplasarea neregulată a stopperelor de zăpadă pe acoperiș, astfel încât fiecare să oprească zăpada de pe aproape 2m de acoperiș.

Garduri anti-zăpadă

Următorul accesoriu interesant de acoperiș care protejează de căderea zăpezii este reprezentat de gardurile anti-zăpadă. Fixate de versant cu utilizarea consolelor duc la oprirea zăpezii pe acoperiș. Numărul lor este condiționat de unghiul de înclinare și de suprafața acoperișului.  Gardurile anti-zăpadă sunt executate de obicei din oțel zincat sau elemente de aluminiu. Cu ușurință pot fi alese potrivit culorii învelitorii de acoperiș, iar astfel nu afectează estetica acoperișului. Producătorii asigură garduri pentru fiecare tip de învelitoare de acoperiș, de la țiglă la țiglă metalică. Sunt disponibile în diferite mărimi și cu lungime diferită. Se îmbină cu ajutorul unor clame speciale.

Pe piață sunt disponibile și garduri anti-zăpadă fabricate din țevi de oțel zincat, cupru sau aluminiu. Se montează pe învelitoarea de acoperiș cu utilizarea unor prinderi speciale fixate de falțurile verticale. În funcție de suprafața și înclinarea acoperișului se montează câteva rânduri de țevi. Tipul țevilor depinde de tipul învelitorii de acoperiș. Pe învelitorile de cupru se folosesc garduri anti-zăpadă din cupru, iar pe acoperișurile de tablă zincată, garduri de aluminiu sau tablă zincată.

Mai sus au fost enumerate cele mai des folosite protecții împotriva zăpezii. Pe piață găsim de asemenea și altele de ex. parazăpezi, stoppere sau învelitori cu stopper. Utilizarea acestui tip de protecții ne feresc de probleme. Să reținem că legea construcțiilor ne obligă să deszăpezim acoperișurile și să asigurăm trecerea sigură. Nerespectarea acestor cerințe legale ne expune la amenzi importante.

Comentarii