reveniți pe blog

Căptușirea acoperișului și a pereților - modificări în condițiile tehnice

Data postarii: 18.11.2016
0
6 minute

Pe 1 ianuarie 2017 au intrat în vigoare noile prevederi privind căptușirea acoperișului și a pereților pentru clădirile noi. Noile recomandări rezultă din necesitatea adaptării prevederilor poloneze la cele impuse de Uniunea Europeană. Care este scopul modificărilor introduse și ce acțiuni înseamnă în practică?

Care este scopul introducerii noilor prevederi?

Premisa de bază, pe care trebuie să o îndeplinească noile clădiri, este reducerea graduală și consecventă a necesarului de energie. Prevenirea risipei de energie electrică și limitarea consumului acesteia reprezintă una dintre prioritățile Uniunii Europene. De aceea în 2006, Comisia Europeană a introdus “Planul de Acțiune în scopul Raționalizării Consumului de Energie”. Are ca scop schimbarea modului în care este percepută utilizarea energiei electrice de opinia publică și introducerea unor modificări care să asigure un randament energetic mai mare. Aceste modificări vor fi valabile pe mai multe planuri: clădiri, autovehicule, echipamente de uz casnic.

În 2012 a intrat în vigoare directiva privind eficiența energetică, însemnând pentru construcții necesitatea introducerii unor strategii pe termen lung de promovare a soluțiilor de limitare a pierderilor de energie electrică.

Acest lucru necesită însă introducerea unor norme noi valabile în chestiunea căptușirii acoperișului și a pereților, prin care până în prezent fiecare clădire pierdea aproape toată cantitatea de căldură.

Planul Uniunii Europene este introdus în etape: prima a început în anul 2014, a doua a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2017, iar a treia în 2021.

Ce se schimbă?

În prezent, peste 60% din energia electrică din fiecare gospodărie este consumată pentru încălzire. Noile prevederi, datorită limitării pierderilor de căldură prin acoperiș și pereți, vor schimba acest lucru.

Se va schimba, printre altele, grosimea izolației obligatorii. Aceasta va fi de 25 de cm pentru acoperiș, iar pentru pereți 15 - 17 cm. Și deși această izolație va fi în realitate mai scumpă decât cea obligatorie până în prezent, în perspectiva mai largă, câștigăm costuri mai mici de încălzire a clădirii. Însă nu doar grosimea stratului de izolație este importantă pentru limitarea pierderilor de căldură în clădire, ci și calitatea acesteia. Cele mai populare materiale, care sunt folosite pentru izolarea pereților și căptușirea acoperișurilor clădirilor sunt polistirenul și vata minerală. În interesul bine înțeles al investitorului va fi nu doar să respecte grosimea impusă a stratului de izolație, ci și dotarea cu materiale de calitate ridicată, care să garanteze o acțiune corespunzătoare și implicit o căptușire eficientă.

Coeficientul de transfer de căldură

Unul dintre indicatorii, care definesc cel mai bine eficiența izolației este așa-numitul coeficient de transfer termic. Acesta permite calcularea cantității de căldură, care trece prin barieră. Cu cât valoarea sa este mai redusă, cu atât mai puțină căldură pierde clădirea și cu atât mai bună este izolația.

Tocmai la acest parametru se referă cele mai importante modificări. În prezent, pentru pereții exteriori coeficientul de transfer termic este de 0,25 W/m2K. Din anul 2017 acesta va fi 0,23 W/m2k, iar în perspectivă, în anul 2021, acesta urmează să se plaseze la un nivel de max. 0.2 W/m2K. Acoperișurile au în prezent coeficientul de transfer termic la nivelul 0,2 W/m2K. În anul 2017, norma obligatorie pentru acestea va fi 0,18 W/m2K, iar în anul 2021 - 0,15 W/m2K.

Știm deja ce grosime ar trebui să aibă stratul de căptușeală a acoperișului și a pereților exteriori. Și ce materiale ne vor ajuta să realizăm obiectivul impus de Uniunea Europeană?

Pentru izolarea și căptușirea acoperișului se pretează cel mai bine vata minerală. Cele mai bune tipuri de vată sunt bătute pe o parte cu folie de aluminiu, care nu permite căldurii să iasă în exterior - o reflectă din nou spre interior. Putem cumpăra vata minerală în role sau covorașe de grosime 25 cm sau mai subțire, iar atunci trebuie să o așezăm în 2 straturi, pentru a realiza 25 cm necesari pentru grosimea izolației.Putem izola pereții exteriori cu vată minerală sau polistiren. Vata minerală are avantajul că este elastică, astfel e mai ușor de adaptat la suprafața peretelui. Umple de asemenea eficient toate fantele. Nu este inflamabilă, însă cel mai mare defect al acesteia este sensibilitatea la umezeală. Indiferent dacă alegem vata minerală sau polistirenul, să nu uităm de respectarea grosimii impuse de UE pentru strat - min. 15 cm.

Noile prevederi privind căptușirea acoperișurilor și a pereților vor fi valabile pentru acele clădiri, pentru care autorizația de construcție este emisă după data de 1 ianuarie 2017.

Comentarii