reveniți pe blog

Toamna - vremea pentru inspecția și întreținerea acoperișului

Data postarii: 08.11.2017
0
6 minute

Toamna este cel mai bun moment, pentru a pregăti corespunzător casa pentru sosirea iernii. Când planificăm lucrările de întreținere și micile reparații, să nu uităm să ne îngrijim și de acoperiș. Urmăriți recomandările noastre despre modul în care putem pregăti învelitoarea pentru sosirea lunilor mai reci.

Mizează pe întreținerea corespunzătoare

În perioada de toamnă-iarnă, acoperișul este expus la condiții atmosferice dificile: vânt puternic, ploaie sau zăpadă abundentă, care rămâne uneori pe acoperișuri. Luând în considerare aceste circumstanțe, merită să ne îngrijim de inspecția exactă și protejarea învelitorii. Să nu facem totuși acest lucru pe cont propriu, ci să încredințăm această sarcină echipei de meseriași în acoperișuri, care au și montat învelitoarea. Experții vor evalua starea actuală, vor ajuta la evaluarea presupuselor pericole și vor ajuta la eliminarea eficientă a acestora. Un aspect cheie la alegerea învelitorii este calitatea acesteia, iar de ea depinde durabilitatea acoperișului. Să reținem totuși că un material corespunzător nu este suficient, dacă nu efectuăm inspecții regulate și dacă nu asigurăm întreținerea. Deși țigla metalică nu este un material de acoperiș foarte pretențios, trebuie să reținem să inspectăm ciclic etanșeitatea și calitatea învelitorii. Starea acoperișului este unul dintre principalele indicatoare, pe baza cărora putem evalua starea de ansamblu a clădirii. Acest aspect este deosebit de important la evaluarea clădirii – un acoperiș neîngrijit și deteriorat poate reduce semnificativ valoarea imobilului – subliniază Marcin Dyda, expertul firmei Blachotrapez, producător de învelitori de acoperișuri din tablă.

Elimină avariile minore

Dacă în timpul inspecției pantei de acoperiș vor fi descoperite anumite avarii, acestea trebuie eliminate cât mai repede. Dacă deteriorările sunt minore, este suficient să curățăm aceste locuri și să le vopsim cu o vopsea de baiț în culoarea învelitorii. Să reținem, pentru a nu bagateliza chiar și cele mai mici avarii. De faptul că pot avea ca urmare probleme mai importante, ne putem convinge în cel mai neașteptat moment, de ex. în mijlocul iernii. Dacă are loc deetanșeizarea versantului, consecințele neglijențelor pot fi grave – umezirea mansardei, scurgeri și deteriorarea fațadei clădirii. De aceea, este foarte importantă și verificarea accesoriilor pentru acoperișuri, la nivelul cărora apar adeseori scurgeri. Să controlăm dacă nu sunt slăbite, iar siliconul cu care sunt etanșate, nu a crăpat și nu s-a sfărâmat – ne sfătuiește expertul.

Să ne îngrijim și de curățenia acoperișului, merită înainte de iarnă să curățăm bine și să spălăm întreaga învelitoare. Dacă avem această posibilitate, este bine să folosim un dispozitiv de spălare sub presiune, care va îndepărta într-un mod ușor și rapid toată murdăria.

Verifică punctele nevralgice ale versantului

În timpul lucrărilor complexe de service pe acoperiș, nu trebuie să uităm de structura acestuia. Merită să analizăm aceste locuri ale versantului, care sunt cel mai expuse la acțiunea distructivă a factorilor externi: acumularea zăpezii și depunerea impurităților. Printre aceste puncte nevralgice ale învelitorii pot fi incluse locurile de intersectare a versanților, precum jgheaburile de coș și îmbinările cu elementele verticale: coșurile de fum, lucarnele și coșurile. Să reținem că adeseori pot avea loc deetanșeizări și scurgeri la nivelul acestora – menționează Marcin Dyda.

Desfundă jgheaburile

Toamna este perioada cea mai ploioasă la scara întregului an. De aceea, să nu uităm ca apa să fie evacuată corespunzător de pe acoperiș. Pentru aceasta, sunt necesare jgheaburi și țevi de evacuare curate și desfundate. Să nu uităm să eliminăm din sistemul de jgheaburi tot ce poate duce la înfundarea acestuia, cum ar fi frunzele uscate și ramurile. Dacă nu vom asigura curățenia acestor elemente, apa, care nu va putea curge liber datorită sistemului de jgheaburi, se va scurge pe pereții casei. În consecință, acest lucru poate duce la umezire, ciuperci și poate reduce proprietățile termoizolatoare ale casei. Pentru curățarea jgheaburilor să folosim un dispozitiv de spălare sub presiune - aceasta este metoda cea mai rapidă și cea mai ușoară pentru lupta cu impuritățile. Să nu folosim unelte metalice dure, deoarece acestea pot deteriora jgheabul.

Întreținerea regulată a acoperișului asigură liniștea și confortul locatarilor, influențând în același timp pozitiv bugetul nostru. Este cu siguranță mai ieftin și mai ușor să eliminăm avariile minore ale versantului sau ale structurii, decât să investim în reparații costisitoare de durată. Un acoperiș bine protejat înseamnă de asemenea costuri mai mici de încălzire, lucru deosebit de important în sezonul toamnă-iarnă.

Comentarii