reveniți pe blog

Acoperiș din țiglă metalică modulară sau în foi - ce să alegem?

Data postarii: 09.02.2018
7
5 minute

Țigla metalică este în prezent una dintre cele mai frecvente tipuri de învelitori de acoperișuri alese de investitori. Este nu doar rezistentă și relativ ușor de instalat, ci are și o prezentare de efect. Însă noțiunea de țiglă metalică este destul de largă și include atât tabla vândută de producători în foi, cât și în panouri. Prin ce se diferențiază între ele aceste produse? În ce scop se folosește clasificarea lor? Și de ce depinde alegerea dintre aceste propuneri pentru învelitorile de acoperiș?

Specificația țiglei metalice modulare și în foi

Să începem descrierea ambelor produse de la bază, adică de la tipul materialelor, din care sunt fabricate. Miezul țiglei metalice este constituit de tabla din oțel, care este securizată atât pe partea superioară, cât și pe cea inferioară, cu straturi de învelișuri de protecție. Stratul decorativ din poliester sau alt material este aplicat doar pe partea superioară a materialului. Din acest punct de vedere, țigla metalică în foi și în panouri nu diferă. Similar este cu tipul finisajului - suprafața tablei poate fi netedă sau texturată, semimată sau mată. După instalare, ambele produse imită perfect acoperișul tradițional. Așadar, prin ce diferă?Țigla metalică în foi este tăiată pe dimensiunea comandată de client. Foile pot avea lungimea de până la câțiva metri, însă daca este vorba de lățime, aceasta este de obicei între 1 și 1,2 m. Panourile au însă dimensiuni regulate: lungime 1 - 4 metri și lățime cca. 35 cm.

Proprietățile țiglei metalice modulare și în foi

Forma, în care cumpărăm țigla metalică influențează nu doar modul ei de instalare pe parament, ci și costurile de execuție a lucrărilor și proprietățile acoperișului finit.

Țigla metalică se potrivește perfect cu amenajările clădirilor noi cu structură interesantă și extinsă a versanților de acoperiș și cu renovările celor existente cu o construcție mult mai simplă. Acoperișul din țiglă metalică este înainte de toate o soluție ușoară și ieftină, spre deosebire de țigla ceramică tradițională, de aceea când ne decidem pentru un model concret sub formă de foi sau module, trebuie să analizăm câteva chestiuni importante.

Foile de tablă lungi de câțiva metri sunt foarte ușor de instalat, cu condiția însă ca acoperișul să nu aibă multe întreruperi. În caz contrar, survine necesitatea tăierii tablei la locul construcției, iar acest lucru înseamnă pierderi de material și un timp de lucru mai mare. Însă pe acoperișurile mai simple cu două pante, fără numeroase balcoane, lucrările progresează rapid și sunt relativ ieftine.

Țigla metalică în panouri se pretează mai bine pentru acoperișuri cu formă mai complicată și un număr mai mare de întreruperi. Datorită dimensiunilor reduse ale panourilor, adaptarea lor la forma și dimensiunile suprafeței este simplă și necesită de obicei puține îndreptări. Asta nu înseamnă bineînțeles că nu ne putem decide pentru ele și în cazul unui acoperiș simplu cu două pante. Pentru persoanele care caută un design modern, simplitate și un produs care să se încadreze în premisele arhitecturii contemporane, Blachotrapez a pregătit o ofertă de țiglă metalică plată, dintr-un singur modul, în panouri cu denumirea Tysenia.

Dimensiunile reduse ale țiglei metalice în panouri decid și că aceasta nu pune probleme la transport - panourile particulare pot fi așezate unele peste altele, în plan. Din păcate în cazul tablei în foi transportul este ceva mai dificil și necesită mai multă atenție - foile mari se îndoaie ușor, iar mutarea lor din loc în loc necesită prezența mai multor persoane.

Printre cele mai mari avantaje ale panourilor pentru acoperișuri trebuie inclusă o rezistență mai mare, comparativ cu tabla în foi, la tensiunile care apar în panta acoperișului.

Care dintre soluții trebuie deci aleasă?

La această întrebare nu se poate furniza un răspuns general valabil. Fiecare dintre cele două tipuri de țiglă metalică a fost creat pentru acoperișuri cu altă structură:

  • țiglă metalică în foi - pentru acoperișuri cu suprafață mai mare și construcție necomplicată. Această soluție este ideală pentru acoperișuri cu una sau două pante, plate, precum și pentru acoperișuri plic cu suprafață mare și acoperișuri de fronton;
  • țiglă metalică în panouri - pentru acoperișuri cu mai multe pante, cu construcție mai complicată, cu balcoane și galerii, precum și pentru acoperișuri de mansarde.

Tipul țiglei metalice alese pentru acoperiș depinde așadar de nevoile individuale ale fiecărui client, precum și de tipul și suprafața acoperișului care îi învelește casa

Comentarii