reveniți pe blog

Montajul tablei trapezoidale - pas cu pas

Data postarii: 04.01.2018
0
4 minute

S-ar putea părea că montajul tablei trapezoidale este o activitate simplă și necomplicată. Și totuși trebuie luat în considerare faptul că acoperișul trebuie să fie complet etanș și aerisit totodată. Aceasta este și o structură dinamică - sub influența temperaturilor joase și ridicate, alternativ se contractă și se dilată. Așadar, pentru a așeza tabla, dar și pentru a asigura acoperișului posibilitatea să “lucreze” eficient, trebuie respectate anumite reguli. Iată-le:

Pregătirea de lucru

Prima etapă de lucru include măsurarea acesteia și calcularea cantității de materiale necesare. Când materialele se află deja pe șantier, trebuie verificat dacă acoperișul este drept. Abaterile minore pot fi eliminate prin reglajul scândurii de coamă sau adăugând inserturi de distanțare, în cazul unora mai mari trebuie înlocuite elementele deteriorate sau lipsă. De asemenea, elementele deteriorate ale căpriorilor acoperișului ar trebui înlocuite cu unele noi.

Montajul izolației anti-umezeală

Următoarea etapă este așezarea izolației anti-umezeală, și anume a foliilor de acoperiș pentru acoperire preliminară. Când va fi pe poziție, trebuie procedat la executarea schelei portante pentru învelitoarea din tablă trapezoidală. Conform bunelor practici, mai întâi se fixează contrașipcile din lemn de-a lungul căpriorilor, iar pe acestea - șipcile transversale.

În această etapă, între șipci trebuie pregătite orificii pentru elementele de trecere prin versant. Acestea pot fi coșuri de aerisire sau cabluri de antenă.

Racorduri acoperișuri

Anumite racorduri pentru tablă trebuie montate înainte de așezarea tablei trapezoidale. Printre acestea se numără centura de deasupra jgheabului, cârligele pentru jgheaburi și grilajele care acoperă gura de aerisire de sub învelitoare și jgheaburile de coșuri care reprezintă punctele interioare de contact ale versantului.

Așezarea tablei trapezoidale

Tabla trapezoidală se așază prin îmbinare prin suprapunere și cu ajutorul șuruburilor speciale, se fixează de șipci. În acest sens sunt folosite șuruburile tip pan-head (torx), dotate cu filet destinat montajului în lemn, un capăt autoforant și garnituri, care, după înșurubare formează cu tabla o îmbinare foarte etanșă.

În această etapă trebuie reținut că tabla trapezoidală nu trebuie tăiată cu ajutorul dispozitivelor care produc căldură pe suprafața prelucrată. În loc de polizor unghiular, folosiți foarfece electrice, așa-numitele nibbler sau foarfece de mână. În cazul marginilor tăiate la rece apare fenomenul de atragere a zincului pe marginea tăiată, deci nu trebuie să îți faci griji cu privire la pierderea proprietăților anticorozive ale tablei.

Pentru amatorii tablei trapezoidale, există posibilitatea selecției de diferite modele din oferta bogată disponibilă pe piață. În funcție de destinație, în oferta Blachotrapez este disponibilă tablă trapezoidală cu profilele T8, T14, T18,T20, T35, T35, T50, T55.

Finisaj

După montarea tablei, are loc montajul elementelor care îmbunătățesc funcționalitatea acoperișului. Vorbim de stoppere antizăpadă sau băncuțe, băncuțe pentru coșari, coșuri de aerisire și bineînțeles sitemul de descărcare a supratensiunii atmosferice.

Acoperișul astfel executat din tablă trapezoidală își păstrează toate proprietățile timp de ani îndelungați, asigurând un aspect atractiv și funcționalitatea.

Comentarii