reveniți pe blog

Folii pentru acoperișuri - la ce să fim atenți când le alegem?

Data postarii: 04.01.2018
0
6 minute

Pe piață sunt disponibile numeroase tipuri de folii pentru acoperișuri. Se diferențiază între ele prin destinație și calitate. Și deoarece, similar cu alte materiale de construcții, nu fac parte dintre cele mai ieftine, este recomandat să ne orientăm bine pentru a alege folia care va îndeplini cel mai bine cerințele impuse. Iată un ghid practic - la ce să fim atenți când alegem foliile pentru acoperișuri?

Tipuri de folii pentru acoperișuri

Printre cele mai importante sarcini ale foliilor pentru acoperișuri se numără protejarea stratului de izolare împotriva umezelii și a vântului. Pentru ca izolația să își poată îndeplini eficient rolul, trebuie să fie complet uscată. Aceste condiții sunt îndeplinite de două tipuri de folii:

  • stratul de acoperire primară - acesta reprezintă bariera pentru factorii externi, nu permite umezirea materialului de izolare de către ploaie sau zăpadă. Reprezintă de asemenea protecție împotriva vântului. În această categorie distingem două tipuri de folie: cu permeabilitate mare la aburi și cu permeabilitate mică la aburi;;
  • folii cu izolare la aburi - acestea, pe de altă parte, au drept sarcină să nu permită accesul aburului către stratul de izolare dinspre interiorul clădirii.

Folii cu permeabilitate la aburi

Acesta este un element necesar al structurii acoperișului, care blochează accesul umezelii din exterior, totodată permițând accesul ei spre exterior. Acest lucru permite o aerisire eficientă a structurii acoperișului. Însă gradul în care acoperișul va fi aerisit depinde de tipul foliei utilizate.

Foliile cu permeabilitate mică la aburi sunt cele care permit accesul spre exterior al unei cantități maxime de 100 g de vapori de apă pe m2 în decurs de 24 de ore. Ele pot fi utilizate în mansardele neutilitare. Trebuie reținut că aceasta nu poate avea tangență directă cu stratul de izolare - trebuie păstrată o distanță de câțiva centimetri între acestea.

Al doilea tip sunt foliile cu permeabilitate mare la aburi. Acestea permit accesul spre exterior al unei cantități între 1500 și 4000 g de vapori de apă pe m2 în decurs de 24 de ore. Au o structură fibroasă, care seamănă cu hârtia sau cu o țesătură, care ajută la evacuarea eficientă a umezelii. Și deoarece umezeala nu se acumulează în stratul de izolare - folia poate fi așezată direct pe acesta. Un avantaj suplimentar al utilizării foliei cu permeabilitate mare la aburi este asigurarea unei termoizolații mai bune - lipsa spațiului gol dintre aceasta și izolație previne suflarea căldurii de către aerul care circulă între straturi. Și deoarece această folie poate înlocui cofrajul clasic și cartonul asfaltat, permite reducerea costurilor de construcție a acoperișului. Acest tip de folie se folosește deasupra mansardelor locuibile.

Folii cu izolare la aburi

Al doilea grup de folii pentru acoperișuri - foliile cu izolare la aburi - sunt așezate din partea interioară a mansardei. Sarcina lor este să protejeze stratul de izolare de vaporii de apă care se acumulează în încăperi. Este fixată între stratul de izolare și plăcile de gips-carton. În acest mod, izolația este protejată de umezeală dim ambele părți - din exterior și din interior. Ambele tipuri de folie își completează așadar reciproc acțiunea.

Cum alegem?

Înainte de toate, merită întotdeauna să mizăm pe un producător recunoscut, care se bucură de încrederea clienților. Doar un astfel de producător poate asigura produse de cea mai bună calitate.

Următoarea etapă este alegerea unei folii cu parametrii corespunzători, adaptați nevoilor acoperișului respectiv. În cazul foliilor cu permeabilitate la aburi, trebuie să fim atenți la:

  • permeabilitatea la aburi - regulile alegerii au fost descrise în al doilea capitol al acestui articol;
  • grosimea foliei - adică greutatea acesteia raportată la metrul pătrat. Decide durabilitatea foliei și rezistența acesteia la deteriorările mecanice;
  • rezistența la radiațiile UV - cele mai bune folii rezistă unei expuneri de până la 12 luni la lumina soarelui, fără un impact negativ asupra durabilității și funcționalității lor;
  • intervalul temperaturilor - intervalul temperaturilor, în care folia își păstrează proprietățile. O folie bună este cea care rezistă între -40 și 90 de grade Celsius;
  • elasticitatea - stabilește, până la ce temperatură folia își păstrează elasticitatea, fără să se comprime și să se deformeze. Foliile de calitate bună își păstrează această proprietate chiar și la un ger care atinge -30 de grade Celsius.

Când cumpărăm folie cu izolare la aburi trebuie să luăm în considerare permeabilitatea la aburi a acesteia - invers față de cazul foliei cu permeabilitate la aburi, aici cu cât este mai mică valoarea, cu atât mai bine. Asta înseamnă că folia este permeabilă pentru o cantitate minimă de umezeală în adâncimea acoperișului. În funcție de cerințe și destinație, Blachotrapez oferă folii pentru acoperișuri ale renumitului producător de accesorii pentru acoperișuri 3B.

Alegerea foliilor corespunzătoare este o garanție că stratul de izolare al acoperișului va rămâne uscat și aerisit, așadar își va îndeplini eficient sarcina.

Comentarii