reveniți pe blog

Cum să alegem țigla metalică? 4 aspecte cheie, la care trebuie să fii atent

Data postarii: 08.11.2017
0
7 minute

Țiglele metalice pentru învelitorile de acoperișuri se bucură de o popularitate mare de mai mulți ani, atât printre investitori, cât și printre executanți și arhitecți. Oferta lor de piață este tot mai interesantă, iar selecția imensă. Producătorii oferă țiglă metalică în culori și forme moderne. Sunt o alternativă perfectă pentru țiglele ceramice. Atunci când alegem acest tip de învelitoare, să analizăm câteva aspecte care pot influența durabilitatea sa.

Țiglele metalice sunt apreciate mai ales pentru raportul preț-calitate avantajos și universalitate – se încadrează ușor în diferite tipuri de arhitectură. Când luăm decizia de achiziție, cel mai adesea ne ghidăm după valorile estetice și arhitecturale. Trebuie să punem sub lupă și parametrii tehnici cheie.

Alege un înveliș rezistent la condițiile atmosferice și deteriorările mecanice

Pentru ca țigla metalică să fie durabilă și să protejeze casa în modul optim, ar trebui aleasă corespunzător pentru condițiile atmosferice existente și amplasarea clădirii. Învelitorile de acoperișuri sunt expuse la acțiunea soarelui (radiații UV), a temperaturii, la factori chimici, salinitate de coastă, și chiar la deteriorări mecanice de ex. prin conurile care cad din copaci sau lucrările de întreținere. De aceea, înainte de achiziție, e bine să verificăm ce straturi de protecție (învelișuri) au fost utilizate în procesul de producție a tablei. Grosimea și calitatea acestora sunt foarte importante pentru durabilitatea învelitorii.  Unul dintre cele mai populare învelișuri este Poliester Standard, denumit „lucios” – tablă învelită, zincată pe ambele părți. Dacă dorim ca acoperișul nostru să fie rezistent la coroziune, merită să alegem produse, în care să fie utilizată această soluție inovatoare. Următorul înveliș care asigură o rezistență ridicată este Colorcoat HPS200 de la TATA Steel, unde resposabilă de protecția miezului este stratul metalic Galvalloy (un amestec de 95% zinc și 5% aluminiu). Aceasta protejează și marginile tăiate ale tablei, care sunt expuse în mod special la coroziune. Grosimea învelișului organic este de 200 µm, ce garantează o excelentă durabilitate a culorilor, o rezistență foarte ridicată la abraziuni și deteriorări mecanice – explică Marcin Dyda, expertul firmei BLACHOTRAPEZ, producător de învelitori din tablă pentru acoperișuri.

Verifică din ce uzină metalurgică provine oțelul

Pentru a avea siguranța calității materialului achiziționat, să verificăm dacă firma aleasă de noi cumpără oțelul de la liderii de piață. Cel mai bine dacă sunt produse care provin de la uzine metalurgice renumite, marcate cu denumirea acestora, care au muncit ani de zile pentru poziția lor actuală (de ex. thyssenkrupp Steel Europe sau TATA Steel). 

Verifică termenii de garanție

De obicei perioada oferită de garanție este de cca. 10-15 ani. Găsim însă pe piață propuneri, care sunt acoperite chiar și de o perioadă de garanție de 40 de ani. În cazul în care ne construim o casă, care dorim să servească mai multor generații, atunci ar trebui să alegem astfel de produse. La fel de importanți sunt termenii de garanție. Producătorul o acordă, printre altele în condițiile unei perioade corespunzătoare de depozitare a foilor, de transport, de mutare, de întreținere. Este important de asemenea montajul corect. Deformarea și deteriorările mecanice pot duce la pierderea garanției. De aceea un element atât de important este alegerea contractanților profesioniști, care pe lângă montajul conform bunelor practici de tâmplărie, oferă lucrări legate de service-ul acoperișului (așa-numitul audit - întreținere, curățare, etc.). Cunoașterea montajului corect și a deplasării pe acoperiș sunt chestiuni de o importanță cheie – explică Marcin Dyda.

Ia în considerare înălțimea ștanțării

Țiglele metalice pentru învelitorile de acoperișuri cu ștanțări înalte și numeroase arată foarte plastic și sunt mai rigide decât cele cu unda mai joasă. Producătorii particulari au în oferta lor produse cu ștanțare singulară, dublă sau chiar triplă. Aceasta poate lua diferite forme și înălțimi, exprimate în milimetri. Și deși de obicei aceste foi au o lățime mai mică de acoperire, având implicit un preț mai mare, îmbunătățesc etanșeitatea acoperișului și permit o evacuare mai rapidă a apei.

Lățimea efectivă a acoperirii

Când verificăm parametrii tehnici ai modelului respectiv de țiglă metalică, merită să fim atenți la lățimea totală a foii și la lățimea acoperirii efective. Acești doi parametri diferă, iar valorile lor sunt decise de câțiva factori. Când alegem modelul de învelitoare pentru acoperiș, ar trebui să ne concentrăm pe al doilea parametru. Aceasta este dimensiunea totală din care se scade lățimea insertului foii sau a modulelor pentru executarea unei îmbinări etanșe și durabile. Acest lucru permite calculul cantității reale de țiglă metalică pentru executarea întregii învelitori de acoperiș.

Forma acoperișului

Forma și gradul de complicare a învelitorii de acoperiș este de asemenea un factor care decide alegerea modelului respectiv de țiglă metalică și tipul acesteia. În cazul structurilor drepte, merită să ne decidem pe foile tăiate pe dimensiunea versantului de acoperiș. În cazul unui acoperiș complicat, unde foile necesită numeroase tăieri, merită să folosim tablă sub formă de module. Dimensiunile reduse și posibilitatea scurtării prin așezarea modulului sub cel anterior nivelează apariția deșeurilor. Aici producătorul de țiglă metalică modulară Blachotrapez oferă câteva soluții. Ar merita să luăm în considerare produsul nou cu denumirea German Simetric, care reflectă modelul clasic într-o variantă inovatoare.

Comentarii